2021. júl 15.

Dansen met Janssen! Avagy holland hibák a koronavírus elleni harcban.

írta: Andi82
Dansen met Janssen! Avagy holland hibák a koronavírus elleni harcban.

Ez egy régebbi posztom, július 15-én írtam, de gondoltam tanulságos, szóval átmásolom ide. 

Elején még annyit hozzátennék, hogy Holllandiában a napi új koronavírusos esetek száma mindig sokkal magasabb volt, mint Magyarországon. De itt már tavaly is ingyenesen lehetett PCR-tesztet elvégezni, egyfolytában azt hallgatjuk mennyire fontos a tesztelés. Akkor is, ha kissé beteg valaki, menjen teszteljen. Ha találkozott valakivel, aki koronavírusos, menjen teszteljen. Ha külföldön, buliban járt, teszteljen.
Összességében sokan tesztelnek. Erre természetesen külön tesztpontok vannak felállítva - nem szükséges házi orvoshoz menni.

Hollandiában a koronavírusos esetek száma szépen csökkent. Egyre többen vették fel az oltást. Bár itt sokkal később kezdték el oltani az embereket. Én, 38 évesként (születési évek szerint kerültünk sorra) júniusban és júliusban kaptam Pfizert.

Itt Pfizerrel és Modernával oltanak. AstraZenecát csak 60 éven felüliek kaphatnak. Janssen választható. Erre külön telefonszám van. Júliustól kezdve bárki, aki Janssent szeretett volna, nem kellett, hogy kivárja az évszám szerinti sorát. Az időpontkérés napján már mehetett is felvenni az oltást. 

Július közepétől engedélyezték a 12-17 évesek oltását is. Ők Pfizert kapnak.

Szóvak minden jól alakult, egyre több minden volt újra szabad. 

De itt is történnek hatalmas hibák. Erről szólt ez a bizonyos bejegyzés július 15-én:

A koronavírussal fertőzöttek száma nagyon megugrott Hollandiában. Reprodukciós szám 2,17 most.

Egészségügyi miniszter szlogenje „Dansen met Janssen” Táncolj Janssennel. (Janssen vakcinával)
Ez úgy működött, hogy a fiatalokat 18+ próbálta rávenni az oltásra. Oltás után azonnal kaptak is QR-kódot a védettséget igazoló applikációba és mehettek bulizni. Discók, klubok nyitva voltak.

Természetesen minden oltás után van egy pár hetes időszak, amit ki kellene várni, mert senki nem lesz csak úgy 1 perc után védett. De ilyen apróságokkal a holland kormány és egészségügyi miniszter minek is foglalkozna. Később azt nyilatkozták, hogy elszámolták magukat. Tudták, hogy ezeket a fiatalokat még nem védi az oltás, de sokan negatív PCR teszt eredménnyel mentek be vagy már pár hete megkapták a vakcinát. Szóval az esély, hogy sok frissen oltott fiatal lenne egy helyen és épp ott fertőzne valaki, elég kicsi volt. Annyira kicsi, hogy ez egy vállalható kockázatnak számított.

Szóval igen, úgy is be lehetett jutni a bulikba, ha valaki egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel rendelkezik.
Ez is jól működött. Volt, aki kissé meg volt fázva, tesztelt. Negatív. Bulizott. Reggel 6-kor csörgött a telefonja, hogy egy apróbb hiba miatt rossz eredmény kapott és bizony pozitív.

Abban a discóban 800 bulizóból 180 fertőződött meg.

 

Fesztiválok

 

Fesztiválok – szabály ugyanaz volt. A belépéshez védettségi igazolvány vagy védettséget igazoló QR-kód vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges.

Nézzük, hogy alakultak ezek a fesztiválok a különböző városokban:

  • Utrecht: 20 ezer résztvevő – 900 fertőzött. (a sátorban nem volt megfelelő a szellőztetés)
  • Breda: 20 ezer résztvevő – 423 fertőzött. (a bejáratnál hibáztak, csak random kontrol volt)
  • Amszterdam: 10 ezer résztvevő – 118 fertőzött.
  • Heiloo: több száz résztvevő – 102 fertőzött. (sokan a kerítésen mászva védettségi igazolvány nélkül jutottak be)
  • Venlo: 20 ezer résztvevő – 93 fertőzött.
  • Denekamp: 1600 résztvevő – 20 fertőzött.

 

  • Amszterdami színházi előadás (beltéri, ülőhelyes): 150 résztvevő – 58 fertőzött.

Azért pár hétig hagyták, hogy mindenki bulizzon, gondolom szerették volna az összes Janssent felhasználni vagy egyszerűen minden fiatalt rávenni az oltásra.
Majd miután a megbetegedések száma rekordokat döntögetett a kormány gyorsan bezárta a discókat, klubokat. Fesztiválokat sem lehet tartani.

Már senki nem kap azonnal védettséget igazoló QR-kódot. 2 héttel a második oltás (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) vagy az első Janssen után kaphatunk. Azóta ezen még egyszer változtattak: Janssen után 4 hetet kell várni a QR-kódra.

Annyi pozitívumot a kormány javára lehet írni, hogy fesztiválok, bulik után pár nappal az összes jelenlevőt tesztelték. Tehát a fertőzöttek száma valós, nincs arról szól, hogy valaki nem érezte magát betegnek és ezért nem tesztelt. 

Az újonnan regisztrált megbetegedések száma:

smartselect_20210715-114643_nos.jpg

 

Idősek fél évet is várnak a második oltásra

 

60 év felettiek kaptak, illetve kaphatnak AstraZenecát. Mivel ezzel a típusú oltással a házi orvosok oltanak, akinek külön termet kell bérelni és nyilván egyszerre nem lehetnek két helyen, elég lassan halad az idősek oltása. Pontosabban a második oltás. 300 ezer 60 év felettinek 4-6 hónapot kell várnia a második AstraZeneca oltásra.

60 év alattiaknak 1-2 hónapot kell várniuk a két oltás között (Pfizer vagy Moderna), a második oltást ez a korosztály júliusban, illetve augusztus első felében fogja megkapni. Tehát a 60 év felettiek előtt. 

Pfizerrel és Modernával oltópontokon oltanak. Tehát nem a házi orvos kapacitásától függ. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy sok helyen teljesen jól működött ez a dolog. Főleg a nagyobb városokkal volt gond, ahol nehezebb üres épületet bérelni a közelben. Drágább is. 
A mi kis városunkban nem volt probléma. Anyóson AstraZenecát kapott, 6 hét múlva rendesen megkapta a 2. oltást is.

 

Kevert oltások

 

Július 16-tól kezdve, akik egy AstraZenecát kaptak eddig és a második oltásra várnak – tehát a 300 ezer 60 év feletti – választhatnak Pfizert is második oltásnak.
De időpontot csak augusztus másodig felére kapnak.
Ami szomorú, hiszen addigra minden 18-60 év közöttinek lehetősége lesz megkapni a második oltását.

 

Tinik oltása

 

16-17 évesek maguk döntenek az oltásról.
12-15 évesek a szülőkkel közösen. Az egészségügyi miniszter az mondta: ez egy szülők és gyerekek által közösen meghozott döntés kell, hogy legyen, de a gyerek szava többet nyom a latba. Ami nem tudom mennyire igaz, mert a jog szerint a szülő dönt 100%-ban a gyerek 16 éves kora alatt, de lehet ebben a kérdésben mégsem.
Igazából Lívia és Damian nem bánja se az oltást se a nem oltást.

Mi pár hete a gyerekek (12 és 13 évesek) oltása mellett tettük le a voksunkat. De egy nappal Lívia oltása előtt megváltozott a véleményünk, egyelőre ők nem lesznek beoltva. (azóta megint változott, így pár héttel később mégis megkapták az oltást)

 

 

Szólj hozzá

Janssen AstraZeneca Pfizer koronavírus Covid-19 Moderna koronavírus Hollandiában Dansen met Janssen tinik oltása kevert Covid oltás