2021. nov 18.

Szent Márton - ahogy a hollandok ünneplik

írta: Andi82
Szent Márton - ahogy a hollandok ünneplik

img_1706.JPG

Dalocskák

November 11-én a hollandok is Márton napját, avagy Sint Maarten-t ünneplik. Itt a gyerekek egy lámpással járnak házról házra. Kopogtatás után elénekelnek egyet, a márton napi dalocskák közül, cserébe édességet kapnak. Nem kell túl bonyolult dalokra gondolni.

Egyik legismertebb:

Elf november is de dag
Dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
Elf november is de dag
Dat mijn lichtje branden mag.

November 11-e az a nap
Mikor a fényem, mikor a fényem
November 11-e az a nap
Mikor a fényem éghet/ragyoghat.

Azért ilyen egyszerű, hogy a legkisebbeknek se okozzon gondot. Emma kb fél óra alatt tanulta meg.  

Haladóknak:

Sinte, Sinte Maarten,
De koeien hebben staarten,
De meisjes hebben rokjes aan,
Daar komt Sint Maarten aan.

Sinte, Sinte Maarten,
De koeien hebben staarten,
En geef een appel of een peer,
Dan kom ik dit jaar niet meer.

Hoor ons zingen op de stoep
Voor een handje vol met snoep.

Szent, Szent Márton,
A tehénnek farka van,
A lányok szoknyát viselnek,
Itt jön Szent Márton.

Szent, Szent Márton,
A tehénnek farka van,
S adj egy almát vagy egy körtét
Akkor idén már nem jövök.

Halld, ahogy éneklünk a járdán,
cukorkával teli kézért.

És még sok-sok hasonló dalocska létezik, kifejezetten erre a napra.

Sint Maarten vs. Halloween

Nem, ez nem Halloween.  Senki nem öltözik ijesztő jelmezbe. Senki nem áll bosszút, ha valaki nem nyit ajtót vagy esetleg nincs csokija.

Sőt, olyan helyre nem illik becsengetni, ahol az előszobában sötét van. Akkor sem, ha a nappaliban/hálószobában ég a lámpa. Egy elsötétített előszoba arra utal, hogy az ott lakók nem szeretnének ebben a játékban részt venni. (vagy mozgásérzékelő lámpájuk van)

A lápást (lampion) az általános iskolákban készítik el a gyerekek. Ehhez még szükséges egy műanyag rudat venni, amit októberben, novemberben Szent Márton rúdként árulnak az üzletek, 0,50-2 euró közötti áron. Ennek a végén egy akasztó és egy kötélen logó lámpa található. Akasztóra helyezzük az elkészített papírlámpást és már indulhatunk is édességet gyűjteni. Ebből a rúdból érdemes extrát beszerezni vagy legalább pár nappal előbb ellenőrizni, hogy tényleg működik-e. Tapasztalat.
Természetesen, ha valaki szeretné, magát a lámpást is meg lehet venni. Van itt mindenféle.

Ezeket készítette Emma (nyilván a tanárnéni segítségével).

20211117_115720.jpg

Én ilyen mindent jóval előre megvevő típus vagyok. Biztos, ami biztos. Így egy olcsó lámpást is beszereztem, már legalább 1 hónappal előbb. Egy pirost. Emma kedven színe a piros. Nem kérdés, ő csak a pirossal volt hajlandó elindulni otthonról.

20211111_171756.jpg

Évekkel ezelőtt

20181111_180442.jpg

Minden évben nagyon jót szórakoztunk. Egy csomó ismerőssel összefutottunk, gyerekek is találkoztak a barátaikkal. Nézegették ki, mennyi édességet gyűjtött. Megbeszélték ki, merre járt, merre megy még. Tényleg jó volt.
Kivéve mikor esett az eső, hideg volt, de akkor sem akartak még hazaindulni. 

Most

Teljesen más élmény volt mikor még Damiannal és Líviával jártuk a környéket. Koronavírus miatt-e? Nem tudom. Talán.

De a környék is más volt. Ide 3 évvel ezelőtt költöztünk. A régi helyen nagyon sok kisgyerekes család élt, itt inkább családok nagyobb gyerekkel vagy idősebbek laknak.
3 éve épp költözés közben voltunk. Novemberben már minden be volt dobozolva, de ebben a házban még festettünk, padlót tettünk le stb. Így 3 éve Szent Márton napján Vijay itt festett, én meg az előző házunk környékén jártam az utcákat a gyerekekkel. Ez volt 2018-ban.
2019-ben Líviának nem volt kedve menni, Damian „egyedül” nem akart. A barátaik a régi környéken éltek. „Minek menjek, nem ismerek itt senkit?” vagy „10 évesen szülőkkel menni ciki.”
Emma még túl kicsi volt az énekléshez.
Hozzánk be sem csengetett senki. A mi utcánkban az első kert nagyobb, magas kerítéssel. Nem túl praktikus erre az ünnepre.
2020 – heló Covid-19, viszlát Szent Márton. Ebben az évben be volt tiltva.
2021 – most viszont ajánlották a gyerekeknek, hogy menjenek. Emma már nagyobb, Damian is jönni szeretett volna.  Hozzánk ketten csengettek be, Lívia osztálytársai, akik a kistesókkal énekeltek.

20211111_172411.jpg

Emmának ez volt az első alkalom, de nem nagyon találkoztunk mással az utcákon. Nem is nagyon csengettünk random házakba. Inkább a szomszédokhoz és azokhoz az idősekhez, akiknek mindig van hozzánk egy-egy kedves mondata, mikor összefutunk az utcán. Ők nagyon örültek nekünk.
Nyilván ez változni fog a következő években. Emma most kezdte az iskolát, ki fog alakulni egy baráti kör. Tudni fogjuk merre laknak az osztálytársai, majd feléjük szentmártonozunk. 

Kis korrekció: ez az év nem az első alkalom volt Emma számára. Hisz 2 hetesen jött velünk, majd 1 évesen is. De arra annyira még nem emlékszik. 2 hetesen volt az első alkalom, hogy kivittük a kertnél messzebbre. Rögtön szentmártonozni.

20171111_184725_1.jpg

Szólj hozzá

Szent Márton Lámpás Sint Marteen Lampion Házról házra járás Édesség gyűjtés Holland gyerekdalok