2021. sze 10.

Hogyan áll Hollandia a koronavírus elleni harcban?

írta: Andi82
Hogyan áll Hollandia a koronavírus elleni harcban?

oltóbuszok, tinik oltása, maszk, QR-kóddal való belépés

Oltás

 

Összesen 23,1 millió beadott oltás (első és második oltás együtt).

Eddig 12,6 millió lakos lett beoltva. (teljes lakosság: 17,28 millió) Ebből 1,3 millió még csak az első oltást kapta meg.  

A teljes lakosság körében:

  • 73% első oltást felvette
  • 65,4% mind a két oltást megkapta

A felnőtt lakosságot tekintve: 

  • 85,4% legalább az első oltást felvette
  • 77,1% mind a két oltást megkapta

12 éves kor felett:

  • 83,1% legalább az első oltást felvette
  • 74,3% mind a két oltást megkapta

12-17 éves kor között:

  • 55% legalább az első oltást felvette
  • 41% mind a két oltást megkapta

 

 

Új regisztrált esetek

 

smartselect_20210907-191804_nos.jpg

Koronavírussal kórházban ápoltak

Pirossal az összes kórházban levő koronavírusos beteg. Rózsaszínnel az intenzív osztályon fekvők.

smartselect_20210907-191821_nos.jpg

 

Koronavírusban elhunytak

smartselect_20210907-191835_nos.jpg

 

 

Tinik oltása

 

Lívia és Damian osztályában (12-14 évesek) jó páran még nincsennek oltva, de tervezik. Itt, Hollandiában a 12 éveseknek július közepétől engedélyezték az oltást. Sokan nem akarták a gyereküket üdülés előtt oltásra vinni. (ki tudja lesz-e mellékhatás, miközben a vakcina még úgysem védi őket) Inkább kivárták a nyári szünet végét, és mostanában vagy a következő napokban esnek túl rajta. Természetesen vannak, akik egyáltalán nem szeretnék, ha a gyerekük be lenne oltva.

Lívia és Damian mind a két oltást megkapták, első után kissé belázasodtak, de más gond nem volt.

Az összes iskola megnyitotta kapuit augusztus végén/szeptember elején. (attól függ Hollandia melyik részén helyezkednek el)

Jelen pillanatban az általános iskolákban az egész osztálynak online tanulásra kell átállnia, ha egy tanuló koronavírusos. Emiatt elég sok osztály találta magát otthon már az első héten.
Szeptember 20-tól viszont csak azoknak kell karanténban maradniuk, akik tesztje pozitív vagy akik közvetlen kapcsolatban voltak a megbetegedett diákkal.

Emma október végén kezdi az általános iskolát. Itt 4 évesen kezdik, mivel október végén tölti a 4-et, akkor kezd. Imádja a közösséget, remélem lesz lehetősége az iskolába járásra és nem kell majd lockdown miatt itthon maradnia.

 

Oltó buszok és időpont nélküli oltás

 

A felnőtt lakosságból azok, akik fel szerették volna venni az oltást, már megtettek. Különböző módon próbálják a többieket meggyőzni.

  • Természetesen a védettség igazolásához kötött belépés is ilyen. (védettség: oltás, negatív PCR teszt vagy koronavírusból felgyógyulás) Erről pár sorral lentebb írok.
  • Pár hete már időpont nélkül is fel lehet venni az első oltást. (a második időponthoz van kötve)
  • Most oltóbuszokat helyeztek el az ország különböző részein. A városunkban a következő 7 napban 4 helyen is lesznek ilyen buszok. Itt nem csak oltást lehet felvenni. Bárkinek bármilyen kérdése van a koronavírussal és/vagy oltással kapcsolatban, most kérdezhet. Elbeszélgetnek mindenkivel, aki ezt igényli. Ezután szabadon dönthetnek, szeretnének-e oltást kapni vagy mégsem. Ha igen, helyben megkapják a Pfizer vakcinát.

 

Gyorsteszt

 

Minden háztartás igényelhetett 2 ingyenes gyorstesztet. Középiskolások is kaptak már párat ingyen.

A reptéren is osztogatják.

Ezek a tesztek nem adnak 100%-os eredményt. A pozitív az 100%-os pozitív, de előfordulhat, hogy valaki hordozza a vírust, mégis negatív eredményt produkál.

Itt nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy a gyorsteszteket random használjuk.

Bármilyen tünet esetén, vagy külföldről hazatérve vagy koronavírusos személlyel való találkozás esetén PCR teszt elvégzése javasolt. Ami ingyenes.

 

PCR-teszt

 

Én eddig kétszer voltam PCR-tesztet csináltatni. Mind a kétszer negatív lett. Második alkalommal aznap délutánra kaptam időpontot.

Lehet gyalog menni, biciklivel, autóval. Ha valaki nem tud a GGD tesztpontra elmenni a házi orvos házhoz jön.

Első alkalommal autóval mentem. Egy nagy sátorban történik a tesztelés, aminek az eleje és hátulja nyitott. Ki se kell szállni az autóból, lehúzott ablakon keresztül leveszik a mintát.
A sátorba érkezésnél először ellenőrzik az adatokat, megnézik van-e időpontom. Nem szükséges percre pontosan jönni, csak kb. abban az órában legyen az időpont.

Második alkalommal biciklivel mentem, mivel nagyon közel van hozzánk a tesztpont. Beálltam a kocsisorba, de mint kiderült: akik gyalog vagy biciklivel jönnek, elsőbbséget élveznek. Így gyorsan a sor elején találtam magam. Maszk viselése már egy ideje nem kötelező, de ha tesztelni megyünk természetesen igen.

 

Maszk

 

Egyébként ez vicces. Utcán, üzletben vagy éppen Emma 4 éves kontrolján nem kell maszkot viselni, de a középiskolában igen. Lívia és Damian is az iskolába érve fel kell, hogy vegye a maszkot. Anélkül nem léphetnek be. Óra közben levehetik, szünetben visszateszik. Van pár mosható tini maszkjuk. Egy 20-as csomag egyszer használatos is mindig a táskájukban van, arra az esetre, ha itthon felejtenék a moshatót, vagy valakinek az osztályukból szüksége lenne egyre.

 

„Védettség igazolvány”

 

Coronacheck nevű applikációval igazolható egy adott személy védettsége. Ez az app egy QR-kódot generál, amit leolvasva látható, ha valaki „védett”. Ez lehet oltás útján, utóbbi időben koronavírusból gyógyulás esetén vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel. Jelen pillanatban ez a teszt ingyenesen elvégezhető, de ezen a kormány a jövőben változtatni szeretne.
Maga a QR-kód nem mutatja, hogy szerzett valaki védettséget.

A kormány kedden dönt arról, hogy kötelezővé teszik-e a csak védettséget bizonyítva való belépést az éttermekbe, kávézókba. Ez valószínűleg kiterjed a művészeti és kulturális programokra is. 

A 75 főnél nagyon rendezvényeken, fesztiválokon már most kötelező a belépési kód.

Szólj hozzá