2021. okt 19.

Emma kancsal - szemészet

írta: Andi82
Emma kancsal - szemészet

Babakori kancsalság

Emma babaként szinte egyfolytában kancsalított, de szép lassan alakult a dolog. Később ez már csak néha-néha fordult elő. Majd 2 éves korára teljesen el is múlt.

3 éves kor környékére el kell, hogy múljon. Ha egy gyerek még mindig kancsalít, nagyon fontos, hogy elvigyük szakemberhez.

3 éves kor után

Sajnos 3 éves kora után pár héttel elkezdett egyre gyakrabban kancsalított a jobb szemével. Még gyakrabban, ha fáradt volt. A déli alvás elhagyása is ekkoriban történt, talán fáradtabb volt, ezért is lettek ezek a „bekancsalítások” feltűnőbbek. Biztos, ami biztos meg szerettük volna nézetni egy szakemberrel.

20210227_174924.jpg

2 lehetőségünk volt itt Hollandiában.

  • Háziorvos, akihez még az adott hétre kapni fogunk időpontot. Ha úgy gondolja Emma kancsalsága nem normális, beutalja egy specialistához.
  • Egészségügyi központ. Babákra specializálódtak, de valószínűleg csak hetekkel későbbre kapunk időpontot. Ha gond van, ők is ugyanannyit tudnak tenni, beutalják egy specialistához.


Egészségügyi központok

Természetesen itt is vannak gyermekorvosi kontrollok. Magyarországon nem tudom ez, hogy néz ki, de itt Hollandiában 0-4 éves kor között a gyerekeket egy külön egészségügyi központban kell vinni. Itt történnek a kötelező oltások, tanácsadások, a kötelező vizitek is, ahol figyelemmel kísérik rendben halad-e a gyermek fejlődése.
A beteg gyerekeket nem ide, hanem a házi orvoshoz visszük, aki nem kifejezetten gyerekorvos. Tehát nálunk az egész család ugyanahhoz a házi orvoshoz jár.

Ebben az egészségügyi központban minden alkalommal volt ilyen egyszerűbb szemteszt. Követi-e az adott tárgyat a szemével? Egyszerre mozdulnak-e a szemei? Látja-e az 5 méterre levő ábrákat? Szóval tényleg csak alap dolgok. Mindig minden rendben volt.

Mi a központ mellett tettük le a voksunkat. Ugyan időpontot későbbre kapunk, de nem akartunk beteg emberek között várakozni.

Időpont törlése

2 héttel későbbre kaptunk időpontot, ami törölve lett. Időpontunk előtti napon hatalmas mennyiségű hó esett le. Napközben kissé megolvadt, majd este ráfagyott az utakra. Ezért veszélyes volt az autóval való közlekedés. Összes iskola is zárva tartott azon a hétfői napon. Ugyan, mi gyalog is el tudtunk volna menni, 10 percre van tőlünk ez a központ, de az ott dolgozók nagy része másik városban él. Így ők nem tudtak ide eljutni.

Kaptunk egy új időpontot, 2 héttel későbbre.

A vizsgálat – február 22.

20210222_115309.jpg

A koronavírus miatt csak egy felnőtt – maszkban – kísérhette el a gyermeket. Így Vijay már az épületbe, váróterembe sem jöhetett be. Hiába jöttünk időpontra, több mint 1 órát vártam egy 3 éves gyerekkel.
Megmozdulni sem nagyon lehetett, mert a 1,5 méteres távolságot tartani kellett a többi szülőtől. Még jó, hogy volt nálam több száz, ilyen apró Paw Patrol matrica. Azzal elvolt Emma.

Kiderül, Emma tényleg kancsal, de nem csak a jobb szemére, hanem mind a kettőre. Ami állítólag jó hír. Én majdnem sírtam, de ok.
Mikor tudom, hogy kancsal, de hátha csak mi reagáltuk túl és majd a doktornő közli, hogy semmi baja. De nem. Ehelyett azt mondta, nagyon jó, hogy elhoztam, mert valóban, mind a két szemével kancsalít.

Miért is jó hír ez? Mert mind a két szemét használja. Nem alakult (még) ki „lusta szem szindróma”.

„A lusta szem szindróma vagy amblyopia egy funkcionális (reverzibilis) látásvesztés, amelyben az egyik szem részben vagy általánosságban nem vesz részt a vizuális folyamatban. Mivel a szemek ebben az esetben különböző mintákat látnak – az agy nem tudja összehasonlítani őket egyetlen térfogatképen. Ennek eredményeképpen az egyik szem munkája gátolt, a binokuláris látás hiányzik.”

Ennek megállapítása után 5 méterről betűket kellett olvasnia. Volt lehetőség ábrákra is, de a betűket már ismeri és imád „olvasni”. Ezzel gondoltam nem lesz gond, mert a kocsiban egyfolytában a táblákat lesi és szinte mindent betűz. Pedig a kocsiból látott táblák sokszor messzebb vannak, mint 5 méter.
Sikeresen teljesítette a feladatot, elolvasott mindent két szemmel majd csak a ballal és csak a jobbal is. Dioptriás problémát nem látott a doktornő, de ez nem egy szakrendelő. Géppel nem nézték meg a szemét.

Tovább lettünk küldve a szemklinikára.

Holland biztosítók

Hollandiában máshogy működik az egészségügyi rendszer. Ilyenkor megnézzük, melyiket fedezi a biztosításunk. Mindenkinek kötelező valamilyen biztosítást kötnie, de választható melyiket. Nekem egy elég jó van. A gyerekek 18 éves korukig az én biztosításomon vannak. Ha bármi gond van velük, nagy eséllyel fedezi a biztosításom.
Tehát megnéztük és szerencsére az egyik legjobb szemészeti magánklinika is „ingyenes” számunkra. Ingyenes, nem kell érte fizetnünk, de természetesen a biztosító majd kifizeti a klinikának.

A klinika – első alkalom – március 8

20210308_105322.jpg

Felhívtuk őket, kértünk időpontot. Kaptunk is. Sajnos, Vijay ide sem jöhetett. Vagyis mehetett volna, de akkor én maradok itthon. Úgy döntöttünk én megyek.
A klinikán mindenki szuper kedves volt. Minden nagyon tiszta. A recepción, a klinikától kapott maszkot kell felvenni. Sajátot el kell tenni vagy kidobni. Szépen, lassan, érthetően (ami fontos, ha nem holland az anyanyelve valakinek, mint például nekem) elmondják hova kell mennünk, hol várakozzunk.
1-2 perces várakozás után már be is hívtak minket.

Igen kancsal. Igen, mind a két szemére. De nem egyfolytában. Mikor az adott tárgyra ránéz, nem kancsalít. Egyszer sem! De 1-2 másodpercre rá elveszíti a fókuszt és ekkor történik a gond.
Követi a lámpát, mindkét szemével – ezzel nincs gond.

Itt ábrákat kellett leolvasni. De egy szót nem mondott, félt szegénykém. Ezért kaptunk egy műanyag lapot azzal a 4 ábrával, ami az 5 méterre levő táblán is látható volt. Emmának a helyes ábrára kellett böknie a kezében levő lapon. Ez ment, hibátlanul.

Ezután pupillatágítót csöppentettek a szemébe, majd fél órára kiküldtek várakozni.

Mivel figyelmeztetve voltunk, hogy a vizsgálatok legalább 1 órán keresztül fognak tartani, 2 táskával jöttem. Tele játékkal, inni és ennivalóval. Extra ruhával, ha esetleg bepisilne. Pelenkát akartam otthon ráadni, de visított, hogy ő már nem kisbaba és bugyit akar. Szóval reméltem, hogy a nagy félelem ellenére szól, ha pisilnie kell.

Elszínezgetett, a pupillatágító ellenére is.
20210308_110545.jpg

20 perc után jött a doktornő, megnézni, mennyire tágultak a pupillák. Nem eléggé. Még csepegtetni kellett. Szerencsére látta, hogy az egész házunkat becsomagoltam ezekbe a táskákba és felajánlotta, hogy kihozza a szemcseppet, ne kelljen mindent visszapakolnom erre az 1 percre.

Megtörtént az extra csepegtetés. Ismét 20 perc várakozás majd bementünk a doktornőhöz. Közben a wc-t is meglátogattuk. Ügyesen pisilt. Legalább emiatt nem kellett már izgulnom.

A doktornő géppel is megvizsgálta Emma szemét. Semmi gondot nem látott. Nem nagyon értette miért nem. Ezért elküldött minket egy másik doktorhoz, aki a szemfeneket vizsgálja. Ez az épület másik felében volt. Átsétáltunk, itt jó sokan vártak. De mindenhol, mindenki betartotta a 1,5 méteres távolságot. A székek eleve úgy voltak elhelyezve. Mindenhol, ahol nem lehetett ülni/állni nagy piros x-ek voltak felragasztva. Legnagyobb meglepetésemre, nem kellett várnunk. Azonnal behívtak minket.

Minden tökéletes. Emma szeme egészséges. Csak kancsalít.

Vissza az első dokihoz. Kicsit várunk, mert valaki épp bent volt nála.

A doktornő nem tud mit mondani. 6 hét múlva vissza kell mennünk. Van rá esély, hogy talán elmúlik magától, de akkor valamilyen szintű javulásnak 6 hét múlva látszódnia kellene.

Azért felkészített rá, hogy valószínűleg ez nem múlik el magától. Ha rosszabbodik nagy eséllyel műteni kell.

  • Távolra jól lát, akkor nem is kancsalít.
  • Nincs lusta szem, tehát az egyik szem letakarása feleleges.
  • Ugyan közelre elvileg jól lát, mégis itt történik a gond. 1-2 másodperc után elkezd kancsalítani. Talán ezt lehetnek szemüveggel korrigálni, de egyelőre inkább nem írja fel.

Nem írja fel a szemüveget mert:

  • Valószínűleg gyakran kellene cserélni
  • Talán zavarná
  • Nem biztos, hogy megoldaná a problémát

Annyiban maradtunk, ha 6 hét múlva nem javul, de nem is romlik az állapota, megpróbáljuk a szemüveget.

Amennyire lehetséges kerüljük a tv-t, tabletet, telefont, könyveket, bármilyen játékot, ahol közelre kell fókuszálnia.
Tv-t egyébként sem nézett soha többet, mint napi fél órát. Inkább youtube gyerekdalokat szoktunk hallgatni – nem nézni.
Télen/kora tavasszal, mikor még hideg van nem egyszerű olyan játékokat találni, ahol nem kell közelre néznie. (playmobil, könyv mind tiltó listás) Játszótér, kert jó ötlet, de nem tölthetjük az egész napot ott. Gyermekmegőrző zárva volt a koronavírus miatt. Bármi más kültéri program, mint állatkert is zárva tartott. Nehéz hetek következtek, de túléltük.

A klinika – második alkalom – április 19

Talán egy kis javulás látható. Romlani biztos nem romlott. A doktornő konzultált a kollégáival is és fogalmuk sincs mi lehet a gond. Ezért minden vizsgálatot meg szeretett volna ismételni. Nem ellenkeztem. Ismételten az összes eredménye jó lett.
Megegyeztünk abban, hogy tovább várunk. 6 hét múlva újra itt.

A klinika – harmadik, negyedik alkalom május 31/július 12

20210419_125819.jpg

Harmadik alkalommal ismét kisebb javulást látott a doktornő. Ami jó, tovább várunk. Következő időpontot 6 hétre rá kaptuk.
Negyedik alkalommal viszont hatalmas javulást tapasztaltak. Ekkor már az idő is jobb volt, szinte egész napokat a szabadban tölti.
Azért még nem tökéletes, így 3 hónap múlva ismét vissza kell mennünk. De ez már hatalmas változás volt, végre nem 6 hét, hanem 3 hónap a következő időpontig.

és igen… neki muszáj volt az x alatt feküdnie…szerencsére más nem várakozott.

Ötödik alkalom – október 6.

Az orvosnál mindig az én véleményemmel kezdünk: javult-e szerintem? Egy ideig teljesen megszűnt, hetek teltek el úgy, hogy nem láttam egyáltalán kancsalítani. Mostanában viszont, nagyon ritkán, de előfordul.

A doktornőnél egyszer sem kancsalított. Pedig próbálkoztak egy darabig. Ott volt egy gyakornok is, így duplán végezték el a teszteket.
Ez volt az első alkalom, hogy Emma beszélt hozzájuk és még élvezte is a vizsgálatokat. De jópofák is. Matricát ragasztanak a saját orrukra, közben viccelődnek. Emmának a matricát kell figyelni. Vagy mikor a lámpát kell követnie, mindig ül egy Elza (jégvarázs) vagy Skye (Paw Patrol) a lámpa tetején.

Emma doktor Skye-ként emlegeti a doktornőt.

Úgy néz ki minden jól alakul, ki fogja nőni a kancsalságot. Azért 4 hónap múlva vissza kell mennünk kontrollra.

 

Szólj hozzá

kancsalság egészségügyi központ élet Hollandiában 3 évesen kancsal 4 évesen kancsal babakori kancsalság egészségügy Hollandiában holland biztosítók holland szemklinika lusta szem