2021. okt 26.

Emma iskolás lett

írta: Andi82
Emma iskolás lett

4-12 éves kor között járnak általános iskolába

Sok országban ez talán egy fura dátum az iskola kezdésre. Hollandiában teljesen normális. Damian 8 éve például április végén kezdte az első osztályt, mert akkor lett 4 éves. Július végén meg már vége is volt az évnek. (nyilván ő következő évet is elsőben kezdte)

Itt az évvesztés iskolában következik be, nem óvodában vagy bölcsődében.
Hollandiában a gyerekek 5 éves kortól számítanak tankötelesek, de 4 évesen már elkezdhető. Gyakorlatban mindenki 4 évesen kezdni. Iskola ingyenes, bölcsőde, óvoda nem.

Megviseli-e a gyerekeket az első osztály ismétlése?

Nem. Ez teljesen normális itt, főleg azoknál, akik tanév közepén vagy végén csatlakoznak az osztályhoz. Év közben folyamatosan érkeznek új gyerekek. Emma csoportjába így, október végén 22 gyerek jár, év végére ez a szám 31 lesz. A csoport neve „szuper egerek” és ide elsősök és másodikosok együtt járnak. A következő évben az összes másodikosból harmadikos lesz és elhagyják a szuper egerek csoportját. A mostani elsősök maradnak ebben a csoportban, néhányan újra elsősként, néhányan másodikosként és természetesen év közben folyamatosan érkeznek az új elsősök.

Abból a szempontból ez nagyon jó, hogy a tanárnő az újonnan érkezőre mindig kiemelt figyelmet tud fordítani.

Emma október 29-én tölti a 4-et, akkor kezdi az iskolát.

Akkor miért is írtam október 8-át?

Minden gyereknek joga van a beszoktatós napokhoz. (wensdagen – óhaj/kívánság napok) Ezeken a szülők nem vesznek részt. 8 ilyenre lehet igényt tartani. Wensdagen igazából nem napok, hanem napszakok. Tehát 8 napszak. Lehet 8 délelőtt, 8 délután, 4 teljes nap vagy ezek keveréke. Nem kötelező az összeset felhasználni.

Mi 8 délelőtt mellett döntöttünk. Szerdánként az első és második osztály számára nincs iskola. Tehát ez a 8 délelőtt 2 hetet jelent. Van egy hét őszi szünet is közben, így 3 héttel a születésnapja előtt kezd.

Iskolai napok:

  • Hétfő: 8:30-12:00 és 13:15-15:15
  • Kedd: 8:30-12:00 és 13:15-15:15
  • Csütörtök: 8:30-12:00 és 13:15-15:15
  • Péntek: 8:30-12:00 és 13:15-15:15

Harmadik évfolyamtól kezdve szerdánként is mennek, de csak fél napokat: 8:30-12:30

Napközi

12:00-13:15 között van napközi. Ezért külön fizetni kell. Vagy a szülők délben hazaviszik a gyereket és 13:15-re visszaviszik.
15:15 után is igénybe lehet venni valamilyen iskolán kívüli napközit. BSO – Buitenschool opvang. Ez egy külön cég, de vagy az iskolán belül van egy-két tantermük vagy a közelben. Ilyenkor a pedagógus elmegy az iskolába a gyerekekért és átviszi őket a BSO épületébe.

Napközi egy-egy napra is igénybevehető.

Az iskola kapui 8:20 perckor nyílnak.
A koronavírus miatt csak a kerítésig lehet a gyerekeket elkísérni. A szeptember végi enyhítéssel viszont az elsősök szülei egész a tanteremig kísérhetik a gyerekeket. Így szerencsére mi most bevihetjük Emmát. Viszont az iskola végeztével kint, a kerítésen kívül kell várakozni. A 10 éven aluliak a tanárnővel együtt jönnek ki az udvarra. Ha a gyerek látja a szüleit, felemeli a kezét, mikor a tanárnő az adott gyerekre figyel, ő a várakozó szülei irányába mutat. Ha tanárnő is látja őket, szabad utat ad a gyerek számára.

„Tanulás”

Nem órarend szerint tanulnak. (majd csak középiskolától kezdve lesz órarend)

A terembe érkezéskor minden gyerek elgondolkozik azon, mit szeretne aznap csinálni. Van egy falra akasztott táblájuk a különböző programokkal, mint például: játéksarok, asztali játékok, földön levők játékok. Mindenkinek van névre szóló mágnese. A választott program alá teszi a mágnesét.
Játéksarok: gyerekház, konyha és egy ilyen építő/szerszámos sarok.
Asztali játékok: homok asztal, gyurma, festés, rajzolás, gyöngyökkel, csipeszekkel való játékok.
Föld: duplo, építőkockák, autók.

Ez a „reggel eldöntik hol fognak később játszani” a későbbi tervezést készíti elő. Harmadiktól már nem a játékot választják ki, hanem a tanulni valót. Minden diáknak lesz heti feladata. Itt nincs házi feladat, hanem iskolai heti feladat van, ami olyan, mint a házi feladat, de az iskolában csinálják meg.
Lesz matek, nyelvtan stb. Reggelente fogják eldönteni, hogy aznap melyiket készítik el. Ha hétfőn matekot választottak, a hét többi napján mást kell. A lényeg, hogy péntekre mindennel kész legyenek. Ha nem lesznek kész, otthon a hétvégén befejezik.

Kring

Szóval a szabad játékról való döntéssel kezdenek. Ezután egy nagy körben ülnek (kring) a tanárral együtt. Itt mindenki pár mondatban közölheti, amit szeretne, de nem kötelező. A tanár elmondja mit fognak aznap csinálni – megtervezik az egész napot.

Ezután vagy írást-olvasást vagy számolást előkészítő játékokat vagy a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos szerepjátékot játszanak

4 fős csoportok

Majd a székeket visszahelyezik az asztalokhoz. Az asztalok úgy vannak elhelyezve, hogy 4 fős csoportokban ülhessenek. Ezekben a kisebb csoportokban kell különböző feladatokat megoldaniuk. Feladatokat, amik az előző írás-olvasáshoz / számoláshoz / közlekedéshez kapcsolódnak.
Ez a 4 fős csoport 2 hetente szokott változni. Lényege, hogy megtanuljanak együtt dolgozni különböző gyerekekkel.

Könyvek

Iskolai könyveket, füzeteket, munkafüzeteket, ceruzákat nem kell venni. Ezeket 12 éves korukig az iskola biztosítja. Nem is hoznak semmit haza, minden az iskolában marad.
Középiskolában már a füzeteket, tollakat, ceruzákat, vonalzókat stb meg kell venni, de tankönyveket, munkafüzeteket nem. Tankönyveket kölcsönbe kapjuk, évvégén le kell adni, munkafüzeteket viszont megtarthatjuk.

Étkezés

10 órakor van az első szünet.
Tehát az eddig programok körülbelül 1,5 órát vettek igénybe. 10-kor történik az étkezés.

Nincs iskolai étkezés. Vagyis van ilyen gyümölcs program, de erről pár sorral lentebb írok.

Gyerekeknek vinni kell tízórait. Ennek gyümölcsnek vagy zöldségnek kell lennie vagy mazsola, vagy valami egészségesebb keksz. Zöldség: például ezek a mini uborkák, paradicsomok. 

A gyümölcsöt/zöldséget a gyereknek képesnek kell lennie úgy megenni, ahogy kapja. Ami azt jelenti a tanár nem fog narancsot hámozni, almát mosni. Otthon mossuk meg, hámozzuk meg, daraboljuk fel, ha szükséges. Nagyobb gyerekeknél ez már nem probléma, de 4-5 éveseknél még igen.
Ez a gyermekmegőrzőben is így működik. Én banánt vagy mandarint, vagy áfonyát szoktam csomagolni. Ezeket szereti. Mandarin gerezdekre szedve. Banán héját le tudja húzni egyedül is és szépen megeszi. Áfonyát megmosom, egyszerű enni. Sokszor látom szülők banánt darabolva csomagolnak. Azért 2 óra a melegben annyira nem tesz jót neki.

Délben hazajön. Ilyenkor itthon eszik. Majd 15:15 után ismét itthon. Azok, akik délben napköziben maradnak visznek egy szendvicset is.

Inni kizárólag vizet lehet vinni vagy egy üres kulacsot, amit ott megtöltenek.

Gyümölcs program

Önkormányzatok által szponzorált dolog. Általános iskolák jelentkezhetnek rá. Hetente kétszer ingyen kapnak valamennyi gyümölcsöt. Nincsennek túl jó emlékeim Lívia és Damian idejéből.
Elméletben ez jól hangzik. Gyakorlatban viszont folyamatosan önkéntes szülőket kerestek, gyümölcsöt mosni, hámozni, darabolni reggelente. Mikor például kapnak jó pár kiló körtét, amit a négy, öt éves gyerek még nem képes rendesen megenni. Lehet meg se mossa, beleharap kettőt, összekenni a ruháját meg minden mást, majd kidobja a szemétbe. Tehát valakinek ezeket a gyümölcsöket rendesen meg kell mosnia és fel kell darabolnia.
A nagyobbaknál ez nem lett volna gond, 10-12 éves gyerekek már képesek egy gyümölcsöt megmosni és enni. A probléma a mennyiséggel volt. 10 körte 25 gyereknek.

Folyamatosan kaptuk az emaileket: ne csomagoljuk tízórait kedden és csütörtökön, mert ezeken a napokon az iskolától kapnak gyümölcsöt. De valahogy sosem kaptak eleget. Ami nem az iskola hibája volt, ők sem tudták előre mennyit fognak kapni. Pár hét után rájöttek ez nem működik és egy egész jó megoldást találtak a helyzetre:
Mindenki hozza minden nap a szokásos tízórait. Ha valaki elfelejtette volna, vegyen az ingyen gyümölcsből. Ha valaki még éhes lenne, akkor is ott az ingyen gyümölcs. Nem kell bejelenteni, simán elvehető.

Kint

Tízórai után, ha nem esik az eső az udvaron játszanak. Az udvaron van egy ilyen zárható raktár, amibe jó pár biciklit, rollert, háromkerekűt, traktort meg mindenféle járgányt tárolnak. Ilyenkor ezekkel szabadon játszhatnak vagy mászókáznak, csúszdáznak. Ilyesmi:

ludo-slideshow-3_1.jpg

Ezután bent ismét egy nagy körben ülnek. Lezárják a délelőttöt, beszélgetnek, összepakolnak, a tanár mesét/történeteket olvas az osztálynak majd délben jönnek a szülők.

Délután 13:15-kor újra iskola. Heti kétszer van testnevelés órájuk.  A maradék időben pedig a reggel kiválasztott helyen játszanak. Azokon a napokon mikor nincs tesi, az udvaron játszanak.

Tehát ez még eléggé óvoda jellegű, iskolára felkészítő dolog.

Szólj hozzá

Hollandia Holland oktatás holland iskola